Op zaterdag 1 maart plantten de jagers van de wildbeheereenheid Westerlo-West in samenwerking met Bosgroep Zuiderkempen bosranden aan in de bossen van Teunenberg. Zo geven ze de natuur meer kansen in de bossen en voorzien ze tegelijkertijd een schuilplaats voor wild.
“De bosgroepen spelen een belangrijke rol in het landschapsbeleid van de provincie Antwerpen. Ze bieden aan meer dan 4500 privéboseigenaars ondersteuning, wat overeenkomt met 43% van de totale bosoppervlakte in onze provincie. Samen met hen gaat de provincie Antwerpen voor een duurzamer bosbeheer en meer én gevarieerdere bossen. Samenwerking is steeds het uitgangspunt, zoals in dit mooie voorbeeld waarbij boseigenaars en wildbeheerders samen voor een beter bos gaan." aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor Natuur en Landschap.
In veel bossen is er nauwelijks een goed ontwikkelde rand aanwezig op de overgang van bos naar landbouwgebied. Een goed ontwikkelde bosrand is een geleidelijke overgang naar het bos waar kruidachtige plantensoorten en struiken domineren. Een optimale bosrand bestaat uit een graduele overgang met drie zones: een grasstrook, een zoomvegetatie met ruigtekruiden en een mantel met struikgewas. Een bosrand kan zich zowel aan de buitengrens van een bosgebied situeren, als langs open plekken en paden binnen het bos. Dergelijke bosranden bezitten een enorme soortenrijkdom aan dieren en planten. De variatie aan planten- en struiksoorten zijn van groot belang voor deze dieren. Vlinders zijn kieskeurig wat betreft planten om hun eitjes op te leggen, sommige struiksoorten bieden met hun stekels bescherming aan vogels, andere soorten bieden dan weer voedsel door hun bessen. Bosranden bieden bescherming tegen externe invloeden en fungeren als buffer voor een bos, terwijl ze ook nog als brandhoutleverancier kunnen dienst doen. Om aan al deze functies te voldoen, is de ideale breedte van een bosrand algauw 20 meter.
Binnen bosfragmenten zijn de bosranden het belangrijkst voor wild. De jonge loten en kruiden aanwezig in de bosranden vormen een rijk voedselaanbod voor reewild. Daarnaast biedt een bosrand een goede dekking voor het wild om te rusten, te zonnebaden of afkoeling te zoeken in de schaduw. Reeën en hazen spenderen een groot deel van hun tijd in bosranden. Voor fazanten is het zelfs zo dat bijna alle fazanten zich in een zone van 50m van een bosrand bevinden.
Bosranden zijn dus zeer belangrijk in onze bossen, zowel voor de natuur als voor de jacht. Daarom heeft Bosgroep Zuiderkempen als doel om tegen 2032, 10 km bosrand aan te planten. Samen met de jagers van WBE (Wildbeheereenheid) Westerlo-West is de Bosgroep Zuiderkempen op 1 maart alvast begonnen met het planten van inheemse struiken zoals hazelaar, meidoorn, vlier in de bossen van Teunenberg.
Foto bosrand - Copyright: Bosgroep Zuiderkempen